Barion Pixel

Sokan ódzkodnak a cumiktól, félnek attól, hogy bezavar a szoptatásba, vagy rászokik a baba. Ez utóbbi valószínűleg bekövetkezik, de nem kell tőle félni, nem sok iskolást látunk cumival a szájában, vagyis a cumiról való leszoktatás nem egy nagy ördöngösség, pár nap, maximum hét alatt minden kisgyermek bele tud törődni a cuminélküliségbe. Ugyanez az ujjszopásról már nem mondható el ennyire biztosan…

Hogy a szoptatást mennyire befolyásolja, erről megoszlanak a vélemények, de talán nem ezen múlik leginkább a szoptatás sikeressége. A kórházakban, sőt a koraszülött osztályokon is rendszeresen adnak cumit az újszölütteknek, tehát orvosok, neonatológusok is támogatják a cumiztatást. De természetesen minden szülőnek saját döntése, hogy ad-e cumit kisbabája szájába, a fejlettebb kórházakban, klinikákon az édesanyák külön kérhetik is, hogy babájuknak ne adjanak cumit.

A másik nagy kérdés, hogy ha cumi, akkor milyen? Cumik tömkelegével találkozhatunk a bababoltokban és az interneten, mind formájukban, mind anyagukban, mind méretükben vannak eltérések. Elképzelhető, hogy éppen emiatt nem fog sikerülni elsőre kiválasztanunk a legmegfelelőbb cumit, de figyeljük csecsemőnk reakcióit, és ha úgy ítéljük meg, hogy nem ideális az aktuális cumi, próbálkozzunk másikkal.

A legtöbb cumi anyagát tekintve műanyagból készül, és habár szigorú előírások vonatkoznak a babatermékek gyártására, mindig fordítsunk nagy gondot arra, hogy csak olyan cumit válasszunk, ami nem tartalmaz BPA-t és egyéb veszélyes anyagokat. A természetes alapanyagból készült Hevea kaucsuk cumikkal nemcsak a környezetünket óvjuk meg a felesleges műanyag hulladékoktól, de abban is biztosak lehetünk, hogy semmiféle káros vegyület nem kerül a gyermekünk szervezetébe.

A szopórész formáját tekintve háromféle cumi van: cseresznyeformájú, szimmetrikus és fogszabályzós.

    • A cseresznyeformájú cumik általában a legnagyobbak, éppen ezért talán nem annyira népszerűek már, ugyanakkor a legtöbb etetőcumi formája hasonló, így a cumisüvegből táplált babáknak lehet, hogy ez fog leginkább tetszeni.
    • A Hevea szimmetrikus cumi hasonlít leginkább a női mellbimbóhoz, ezért szoptatott csecsemőknek talán ez a legajánlottabb. Méretük is többnyire kisebb, így az állkapocs és a fogak esetleges derformációja is kevésbé valószínű.
    • Ha a foghibák és a fogszabályozási problémák megelőzése az elsődleges szempont, akkor midenképpen a fogszabályzós cumit javasoljuk, a fogorvosokkal együtt. Ezeknek a cumiknak a az alja lapított, a teteje lekerekített, direkt úgy vannak kialakítva, hogy a kibújó tejfogak állását ne befolyásolják.

A megfelelő méret kiválasztásában segít, hogy a csomagoláson fel van tüntetve, hogy melyik korosztálynak való. Az ajánlott kortól természetesen el lehet térni, de célszerű szemelőtt tartani, főleg azért, hogy nagyobb cumit soha ne adjunk gyermekünknek, mint amekkora az ideális.

Fontos azonban elmondani, hogy a baba növekedésével együtt próbáljuk visszafogni, egyre inkább minimalizálni a cumi használatát, mert hosszútávon akármelyik cumit is használjuk, befolyásolhatja a fogak helyzetét, és a beszéd kialakulását is akadályozza.

A cumikkal kapcsolatban másik fontos dolog a higiénia. A cumikat első használat előtt miden esetben sterilizálni kell, a legegyszerűbb és legkörnyezetbarátabb megoldás, ha a cumikat 5 percig forraljuk egy fazékban, majd hagyjuk kihűlni. De használhatunk speciális sterilizáló gépet, esetleg folyadékot (bár ez utóbb nem igazán kedvez a környezetünknek). Továbbá célszerű a cumit minden használat előtt langyos vízzel, esetleg szappannal átmosni, és amikor nem használjuk, száraz, védett helyen tárolni. Sajnos még mindig találkozunk olyan esettel, amikor a gyermek cumija leesik a földre, és erre a szülő a saját szájába teszi – mintegy tisztításképpen. Az a módszer azonban egyáltalán nem higiénikus, sőt a szülő szájüregéből könnyedén telepedhetnek meg a kórokozók a gyermek cumiján. Ezért inkább mindig tartsunk magunknál egy tartalék cumit, vagy használjuk az Aquaint fertőtlenítő folyadékot, mellyel bárhol könnyedén megtisztíthatjuk babánk eszközeit (cumi, rágóka, játék…), és vizes öblítés nélkül is szájába vehetik a kicsik.

A cumikat a fogkefékhez hasonlóan minimum 2 havonta ajánlott cserélni (eleinte akár még sűrűbben is), illetve minden olyan esetben, amikor a cumin sérülést találunk.

(Ha 2 éves korig 2 havonta 1- 2 cumival számolunk, akkor az 12-24 db cumi gyerekenként. Ezért sem mindegy, hogy szintetikus vagy természetes alapanyagú, biológiailag lebomló cumit választunk.)