Barion Pixel

A fogzás egy igen kellemetlen, sok esetben erős fájdalmakkal járó, viszonylag hosszú ideig elnyúló időszak a babák életében. Éppen ezért fontos, hogy ahogyan csak tudjuk, segítsük őket, hogy minél zökkenőmentesebben vészeljék át ezt az időszakot.

Ehhez a legjobb eszköz a rágóka:

  • Orális inger formájában megnyugtatják a babákat
  • A rágás csillapítja a fájdalmat, valamint a fogak növekedésével járó viszketést
  • A rágcsálás segít tisztán tartani a már kibújt fogakat 

 

Az Ekokid rágókái – eKolly és eKummy – úgy vannak direkt kialakítva, hogy a kicsik könnyen elérhessék velük akár a hátsó részét is az ínynek, továbbá speciális kialakításuknak köszönhetően könnyedén meg tudják fogni, így már akár 2-3 hónapos kortól is használhatják.

Anyaguk gumiszerű BIOplasztik, ami azt jelenti, hogy 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek, így egészen biztos lehetsz benne, hogy rágás során nem oldódik ki belőle semmiféle veszélyes anyag (BPA, ftalát és melamin mentes), ugyanakkor a Földünket sem terhelik, mint a műanyagok, hiszen biológiailag képesek lebomlani.

A fogzás kapcsán mindenképp beszélni kell a fogmosás jelentőségéről, már az első fogacskák megjelenésétől kezdve. A legtöbb kisgyerek nem kifejezetten szereti ezt a procedúrát, és eleinte az alapos fogmosás szinte lehetetlen. Ennek ellenére mindenképp mossuk meg az apró fogakat legalább naponta egyszer (célszerű az esti alvás előtt), hiszen így válik a baba számára megszokottá, a mindennapi rutin részévé a fogmosás.

A fogmosáson kívül azonban nagyon fontos azt is kihangsúlyozni, hogy a rágókák tisztántartásának is legalább ilyen alapvető dolognak kell lennie. A tisztításhoz ne használjunk erős vegyszereket, langyos szappanos vízzel mossuk el (naponta akár több alkalommal is), és szükség esetén hideg sterilizáló folyadékkal fertőtlenítsük őket.

Sok védőnő és gyerekorvos javasol különböző gyógyszertári készítményeket – hűsítő géleket, esetleg homeopátiás szereket, sőt ha a fogzás kifejezetten erős fájdalommal, esetleg lázzal jár, akár láz-és fájdalomcsillapító szirupot is. Az biztos, hogy mindig a természetes megoldásokat kell elsősorban keresni és alkalmazni, de mivel minden gyerek más, és mi, szülők sem gondolkodunk egyformán, érdemes meghallgatni minél több véleményt.