Barion Pixel

A WWF (World Wide Fund for Nature – Természetvédelmi Világalap) egy korábbi felmérése alapján megállapította, hogy az emberek heti szinten kb. 5 gramm műanyagot juttatnak a szervezetükbe, azaz egy bankkártyányi mesterséges és sok esetben veszélyes vegyület kerül hetente az emésztőrendszerünkbe.

És ez a probléma nem csak azokat érinti, akik sok tengeri élelőnyt fogyasztanak, hanem mindenkit. Hiszen ezek a sokszor szemmel nem látható, apró mikroműanyag részecskék benne vannak a termőföldjeinkben, a levegőben, sőt az ivóvizünkben is.

Folyamatos vizsgálatok folynak, hogy milyen negatív hatással vannak szervezetünkre a különböző műanyag vegyületetek: sejthalál, hormonális problémák, vese- és májkárosodás, stb. És nemcsak a sokat emlegetett BPA (Biszfenol A) okoz problémát. Sok esetben nem lehet nyomon követni, hogy milyen adalékanyagokat használnak a műanyaggyártás során. Az biztos, hogy a műanyagot az emberi szervezet nem képes megemészteni. Jobb esetben pár napos „kalandozás után” elhagyja szervezetünket, de szinte biztosak lehetünk abban, hogy mindannyiunk testében napról-napra egyre nagyobb mértékben halmozódik fel a műanyag.

Mit okozhat a műanyag egy magzat vagy egy kisgyermek esetében?

Amit már biztosan tudunk, hogy a kismama szervezetéből a méhlepénybe bekerülnek a mikrorészecskék, sőt vemhes patkányok esetében már azt is sikerült kimutatni, hogy a magzat szívébe, agyába és egyéb szerveibe is képes beáramlani az idegen anyag. És hogy ezekkel az anyagokkal mit kezd egy védtelen, fejlődésben lévő szervezet immunrendszere? Gondoljunk csak bele abba, hogy bizonyos ételek- pl. tej, tojás, liszt, cukor – milyen problémákat idézhetnek elő a kicsiknél. Pedig ezek mind természetből származó élelmiszerek, nem pedig mindenféle adalékanyagokkal dúsított mesterséges  termékek.

Mit tehetünk? Hogyan állítható meg a folyamat?

Amennyire lehet, zárjuk ki a mindennapjainkból a műanyagokat! Az egyszerhasználatos műanyagok 100%-os kiiktatása mellett keressük műanyag tárgyaink természetes alapanyagú alternatíváit! Figyeljünk a helyes hulladékkezelésre, a mértéktelen fogyasztásra!

A cikk folytatásában (hamarosan) konkrét ötleteket olvashattok majd, hogy kisbabátoknál mit mivel helyettesíthettek, ha ti is szeretnétek elindulni a műanyagmentes gyereknevelés útján.