Barion Pixel

Halloween álarc, jelmez, mécses, szalvéta, chips, papírdísz, lámpás,…

Vajon tényleg szükség van ezekre? Szinte minden ünnepnél beleeshetünk abba a hibába, hogy egy tucatnyi felesleges dolgot megveszünk, de mi a helyzet a Halloween-nal?

Én azt gondolom, hogy most is az lenne a legfontosabb, hogy az emberek mértéket tartsanak. Nagyon megoszló a vélemény: hogyan fér bele a Halloween a mi ünnepünkbe, a Mindenszentekbe. Pontosabban, hogy belefér-e egyáltalán. Szerencsére senki nincs kötelezve arra, hogy tököt faragjon, vagy szellemekkel és pókokkal díszítse a házát, esetleg jelmezbe bújjon. Így tehát minden család maga dönti el, hogy október utolsó napján kicsit megbolondul-e, vagy inkább meghitten ünnepel, emlékezik meg a szeretteiről. (Bár az se biztos, hogy a kettő kizárja egymást…)

Szerintem egy kis tökfarigcsálás, némi őszi dekoráció nemcsak a gyerekek hangulatát dobja fel, de még felnőttként is jó ránézni ezekre, vagy egy kis sütisütés még nem a világ vége. Amivel már kevésbé értek egyet, hogy a boltokban sok esetben horribilis árakon kínálnak mindenféle tökös, vámpíros, denevéres, pókos vackokat. És nem a fém sütiszaggatóról beszélek, amit akár évtizedekig is lehet használni (még ha évente csak egyszer is), hanem azokról a tárgyakról, amik aznap egyszer használatba kerülnek, aztán mennek is a kukába, arról a rengeteg műanyag és papír szemétről, ami ilyenkor keletkezik.

Az interneten számtalan ötlet található, hogy otthoni eszközökből, esetleg hulladékokból milyen jópofa dekorációk vagy jelmezek készíthetők. Annál is inkább látom ennek értelmét, mert a gyerekek imádnak kézműveskedni, alkotni, kiélni a kreativitásukat, de leginkább azt szeretik, hogy a szüleikkel együtt csinálnak valamit. Csak hát lássuk be, sokkal egyszerűbb és gyorsabb bemenni egy hipermarketba, és bedobálni a kosárba mindenféle lim-lomot, mint utánanézni, megtervezni, és leülni a gyerekkel megvalósítani.

Ha esetleg az idei Halloween még nem annyira a „Csináld magad” mozgalom jegyében zajlott, vedd fontolóra, hogy a következő évtől hogyan lehetne egy kicsit spórolósabban, a Föld számára is elviselhetőbben megvalósítani a terveiteket. Hidd el, hogy Te is sokkal jobban fogod élvezni, gyermeked pedig kifejezetten hálás lesz érte!

Ötleteket meríthettek:

https://hu.pinterest.com/search/pins/?q=halloween&rs=typed&term_meta[]=halloween%7Ctyped