Barion Pixel

Szoptatás vagy cumi?

Hogy a szoptatást mennyire befolyásolja, ha cumit adunk babánknak, erről megoszlanak a vélemények. Saját tapasztalatom, és mostmár a WHO (Egészségügyi Világszervezet) állása is az, hogy nem ezen múlik leginkább a szoptatás sikeressége. A kórházakban, sőt a koraszülött osztályokon is rendszeresen adnak cumit az újszölütteknek, tehát orvosok, neonatológusok is sok esetben támogatják a cumiztatást. A szopóreflex minden babánál kialakul a magzati fejlődés során a 33. hét körül. Azonban előfordul, hogy ez a reflex nem tökéletesen fejlődik ki, ebben az esetben a kisbabának további “gyakorlás” szükséges. A szopóreflex lényege, hogy ha a szájat valamilyen inger éri, akkor automatikusan elkezd szopni a baba. (Ez a reflex a hozzátáplálás idejére magától leépül.)

A szoptatás sok esetben nem is olyan egyszerű dolog, hiszen annak sikeressége természetesen több dolgon is múlik: a baba ügyességétől (milyen erősen képes szívni), a belövelt tejmennyisétől, az anya mellbimbójának formájától, stb. Egy biztos, hogy a szoptatás senkinek nem megy egyik pillanatról a másikra. Türelemre és kitartásra van szükség az anya részéről. Egy biztos, hogy a nyugalom elengedhetetlen feltétele a szoptatásnak, mind a gyermek, mind az anya részéről. A cumi talán segíthet ebben, mivel megnyugtatja a babát, ezáltal az anya is kevésbé lesz feszült. 

Mindezek ellenére, természetesen minden szülőnek saját döntése, hogy ad-e cumit kisbabája szájába, a fejlettebb kórházakban, klinikákon az édesanyák külön kérhetik is, hogy babájuknak ne adjanak cumit.

Azonban azt minden intézményben szigorúan figyelik, hogy a baba megfelelő mennyiségű táplálékot kap-e, és ha nem elegendő a tejmennyiség, akkor minden esetben kiegészítik azt.  Eleinte a legtöbb babának szüksége van a tápszeres kiegészítésre, ez a kórházakban cumisüveg segítségével történik. Tehát szinte minden újszülött érintkezik etető cumival a megszületését követően, mégis a legtöbb baba képes elsajátítani ezután is a megfelelő  szopási technikát. 

Fontos a megfelelő forma és méret

Egy másik nagy kérdés, hogy ha cumi, akkor milyen? Cumik tömkelegével találkozhatunk a bababoltokban és az interneten, mind formájukban, mind anyagukban, mind méretükben vannak eltérések. Elképzelhető, hogy éppen emiatt nem fog sikerülni elsőre kiválasztanunk a legmegfelelőbb cumit, de figyeljük csecsemőnk reakcióit, és ha úgy ítéljük meg, hogy nem ideális az aktuális cumi, próbálkozzunk másikkal.

A legtöbb cumi anyagát tekintve műanyagból készül, és habár szigorú előírások vonatkoznak a babatermékek gyártására, mindig fordítsunk nagy gondot arra, hogy csak olyan cumit válasszunk, ami nem tartalmaz BPA-t és egyéb veszélyes anyagokat. Ha teljesen biztosra akarunk menni, és fontos a környezetünk megóvása is, ma már kaphatók 100%-ban természetes alapanyagból (kaucsukfa nedvéből) készült cumik is. Ezek a cumik tökéletesen biztonsáosak, biológiailag lebomlóak, és anyaguknál fogva maximálisan természetes érzetet nyújtanak a babáknak. 

A szopórész formáját tekintve háromféle cumi van: szimmetrikus, fogszabályzós és

cseresznyeformájú.

    • A szimmetrikus cumi hasonlít leginkább a női mellbimbóhoz, ezért szoptatott csecsemőknek talán ez a legajánlottabb. Méretük is többnyire kisebb, így az állkapocs és a fogak esetleges derformációja is kevésbé valószínű.

    • Ha a foghibák és a fogszabályozási problémák megelőzése az elsődleges szempont, akkor midenképpen a fogszabályzós cumit javasoljuk, a fogorvosokkal együtt. Ezeknek a cumiknak a az alja lapított, a teteje lekerekített, direkt úgy vannak kialakítva, hogy a kibújó tejfogak állását ne befolyásolják.

    • A cseresznyeformájú cumik általában a legnagyobbak, a fogak és az állkapocs deformálódásának tekintetében nem annyira ajánlottak, ugyanakkor hasonlít a női mellbimbóhoz és a legtöbb etetőcumi formája is hasonló, így a cumisüvegből táplált babáknak lehet, hogy ez fog leginkább tetszeni

A megfelelő méret kiválasztásában segít, hogy a csomagoláson fel van tüntetve, hogy melyik korosztálynak való. Az ajánlott kortól természetesen el lehet térni, de célszerű szemelőtt tartani, főleg azért, hogy nagyobb cumit soha ne adjunk gyermekünknek, mint amekkora az ideális.

Fontos a megfelelő higiénia

A cumikat első használat előtt miden esetben sterilizálni kell, valamint érdemes minden nap végén is fertőtleníteni. A legegyszerűbb és legkörnyezetbarátabb megoldás, ha a cumikat 5 percig forraljuk egy fazékban, majd hagyjuk kihűlni. Léteznek speciális sterilizáló gépek is, ezesetben figyeljünk arra, hogy a cumi anyaga lehetővé teszi-e az ilyen gépek használatát. Kaphatók speciális  folyadékok, de ha jobban szeretjük a természetes dolgokat, akkor maradjunk a forró víznél.  (A mikróban történő sterilizálást a legtöbb szakember és egyesület nem ajánlja.)

Célszerű a cumit minden használat előtt langyos vízzel, esetleg szappannal átmosni, és amikor nem használjuk, száraz, védett helyen tárolni. Sajnos még mindig találkozunk olyan esettel, amikor a gyermek cumija leesik a földre, és erre a szülő a saját szájába teszi – mintegy tisztításképpen. Az a módszer azonban egyáltalán nem higiénikus, sőt a szülő szájüregéből könnyedén telepedhetnek meg a kórokozók a gyermek cumiján. Ezért inkább mindig tartsunk magunknál egy tartalék cumit, vagy használjuk olyan fertőtlenítő folyadékot, mely nem igényel lemosást, így bárhol könnyedén megtisztíthatjuk babánk eszközeit (cumi, rágóka, játék…), még olyan helyzetben is, amikor nincs lehetőségünk vizes öblítésre.

A cumikat a fogkefékhez hasonlóan minimum 2 havonta ajánlott cserélni (eleinte akár még sűrűbben is), illetve minden olyan esetben, amikor a cumin sérülést találunk.

Itt jegyezném meg, hogy ha 2 éves korig 2 havonta 1- 2 cumival számolunk, akkor az 12-24 db cumi gyerekenként. Ezért sem mindegy, hogy szintetikus vagy természetes alapanyagú, biológiailag lebomló cumit választunk.

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a cumi gyakran a földre kerüljön, használhatunk cumiláncot. Ebben az esetben nagyon ügyeljünk a biztonságra!

Leszokás a cumiról

Sokan azért ódzkodnak a cumiktól, mert félnek attól, hogy rászokik a baba. Ez valószínűleg bekövetkezik, de nem kell tőle félni, nem sok iskolást látunk cumival a szájában, vagyis a cumiról való leszoktatás nem egy nagy ördöngösség, pár nap, maximum hét alatt minden kisgyermek bele tud törődni a cuminélküliségbe. Ugyanez az ujjszopásról már nem mondható el ennyire biztosan…  

Szoptatás mindenek előtt!?

A babáknak az anyatej a legideálisabb táplálék, és a szoptatás a legegészségesebb táplálási forma, ezért buzdítunk minden édesanyát, hogy próbálkozzon, és ne adja fel könnyedén! Azonban az anyuka lelki egyensúlya is éppolyan fontos, ezért ha a kitartó próbálkozások ellenére sem sikerül a szoptatás, ne marcangolják magukat, vannak alternatív megoldások is. Viszont minden esetben legyünk körültekintőek, tudatosak, hiszen kisgyermekünk egészségéről és fejlődéséről van szó. És mivel gyermekünk jövője a környezetünkön is múlik, ha tehetjük, válasszunk mindig műanyagmentes vagy újrahasznosítható termékeket. 

Kapcsolódó termékek: