Barion Pixel

Mi a baj a műanyaggal?

Az első műanyagok megjelenése az 1800-as évek közepére tehető, azonban közel 100 év telt el, mire az ipari termelés megkezdődött. Számtalan pozitív tulajdonságának köszönhetően rohamosan tört be a gazdaság minden területére, és vált a legnépszerűbb anyaggá a 20. század végére.

Olcsón előállítható, könnyen szállítható, sokféleképpen megmunkálható, nem törékeny, és még sorolhatnánk azokat a tulajdonságait, amik miatt ennyire népszerű.

      DE!

A 21. század elejére olyan mértékű lett a túltermelése ennek az anyagnak, amivel Földünk már nem képes megbirkózni. Habár világszerte egyre több műanyagot hasznosítanak újra, és egyre többen ismerik a „recycling” fogalmat, sajnos ezeknek az anyagoknak igen nagy része nem reciklálható (akár anyagszerkezeti, akár gazdasági okokból), és a tapasztalat azt mutatja, hogy a műanyagoknak egyébként is csak igen kis hányada kerül szelektív hulladékgyűjtőbe. Arról nem is beszélve, hogy a műanyag áruk fogyasztásával egyszerűen képtelenség lépést tartani az újrahasznosítás terén. Azaz a jelenlegi helyzet az, hogy még ha minden műanyag a megfelelő helyre kerülne, még akkor is sokkal gyorsabban termelné a lakosság a műanyag hulladékot, mint ahogy azt újra tudnák hasznosítani. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a műanyagok égetőkben, szeméttelepeken, tengerekben, óceánokban, folyókban, erdőkben, termőföldeken végzik, és évtizedek és évszázadok alatt folyamatosan bomlanak szét apró, esetleg szabad szemmel nem látható kis darabkákra, és mérgezik folyamatosan a környezetet. A gond az, hogy ez az anyag, egy mesterséges, kőolajszármazékokkal és egyéb veszélyes anyagokkal dúsított matéria, ami mind az ember, mind az állat- és növényvilág számára ártalmas.

Mi a megoldás?

Az első dolog, amit társadalmi szinten meg kell tanulni, az a mértéktartás! A felesleges kacatokat ki kell iktatni a mindennapjainkból. El kell felejteni az egyszerhasználatos tárgyakat, az olcsó kínai vacakokat, melyek nem csak feleslegesek, de sok esetben olyan hitvány, gyenge minőségűek, hogy mindössze pár nap vagy hét az élettartamuk. Törekedni kell a minőségre, és arra, hogy a természetes alapanyagokat válasszuk. A hulladékkezelés során pedig mindenképpen oda kell figyelni a helyes szelektálásra.

Mi az a BIOműanyag?

Egy kiváló alternatíva a műanyagokra.

A BIOműanyag, vagy BIOplasztik egy olyan innovatív anyag, amely nevében és sok tulajdonságában is hasonlít a műanyaghoz, de kémiai szerkezetében teljesen más: kizárólag természetes alapanyagokból állítják elő, mint például kukorica, cukornád és cékla, és ennek megfelelően képes biológiailag lebomlani. Nagyon fontos, hogy különbség van lebomlás és szétbomlás között. Itt nem arról van szó, hogy szép lassan elaprózódik az anyag, hanem a megfelelő körülmények hatására képes alkotóelemeire bomlani, és mivel azok természetes anyagok, így a földbe visszakerülve a természetes körforgás részét tudják képezni.

Mivel a gyártáshoz nincs szükség nehezen kitermelhető anyagokra sem, így már maga az előállítás is lényegesen kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik. És ahogy korábban is említettük, nincsenek veszélyes mérgező anyagok, amelyek akár használat közben, akár utána kiválnának a tárgyakból. Sokan legyintenek erre, és azt gondolják, hogy ez is csak egy újabb üzletpolitikai dolog, de a helyzet nagyon komoly. Számtalan olyan vegyületet tartalmaznak a műanyagok, melyeknek egészségkárosító hatásuk van: gondoljunk csak a BPA-ra, vagy a melaminra, ftalátokra, és még sorolhatnánk. Orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy számos súlyos hormonális és egyéb szervi károsodást idéznek elő ezek az anyagok nap mint nap. Nem véletlenül van a sok előírás, vizsgálat, de még ezek ellenére is folyamatosan jelennek meg újabb- és újabb betegségek, melyeknek a mesterséges anyagok szervezetbe kerülése áll a hátterében.

Egyelőre a BIOműanyagok újrahasznosítása hazánkban nem megoldott, de mivel egyre elterjedtebb és népszerűbb ez az anyag, bízunk benne, hogy rövid időn belül Magyarországon is megjelennek az ipari komposztálók. Azonban addig is a BIOműanyagok az ártalmatlan kommunális hulladékok részét képezik.

Drágább? Mennyivel?

Nagyon gyakran elhangzik, hogy „jó, de sokkal drágább”. Általában a BIO termékek nem a legolcsóbbak, de ha a minőségre is fókuszálunk, azaz az ár-érték arányt vesszük figyelembe, akkor ez az állítás már nem igaz. És plusz hozzáadott érték, hogy környezetbarát terméket vásárolunk, és lehet azt gondolni, hogy egy ilyen apró dolog nem számít, de igenis számít! És pont ez a cél, hogy minél többen megértsék, hogy MINDEN SZÁMÍT!

Összegezve

Akkor tesszük a legtöbbet a környezetünkért, ha a megfelelő anyagválasztás mellett odafigyelünk a minőségre, és elsősorban arra, hogy nem halmozzuk el otthonunkat felesleges dolgokkal, a már meglévő tárgyainkat megpróbáljuk újrahasznosítani a saját háztartásunkban, működőképes, de már nem használt eszközeinket pedig ajándékozzuk vagy adjuk el!