Barion Pixel

Talán el sem hinnéd, hogy egy pár maroknyi golyóval mennyi mindent lehet játszani. Vihetitek magatokkal a játszótérre, a strandra, de a lakásban is remek szórakozást nyújt a gyerekeknek. Mikor először megláttam az eKorace-t, nem értettem pontosan, hogy miért lenne különleges ez a játék. Sőt! Talán még azt is gondoltam, hogy „Na, ez meg hogy lett egy elismert olasz márka – az Ekoala. – befutott játéka?”. Aztán odaadtam a gyerekeknek, és rájöttem, hogy csupán annyi a gond, hogy nem gyerekszemmel tekintettem a játékra.

Kezdve azzal, hogy a lila, sárga, narancs, zöld és kék színek alapból magukhoz vonják a kicsik tekintetét, ahogy kézbeveszik ezt a játékot, egyből elkezdik gurigatni a golyókat – ez már nekik önmagában is egy vidám játék – aztán jönnek az ütközések, a pillanatok alatt felépített golyópályák a könyvekből, építőkockákból… Mivel az eKorace golyók rendkívül jó minőségűek, erős és tartós anyagból készülnek, még a dobálást és a földön való pattogást is jól bírják.

Érdemes kipróbálni a játékot az udvaron, vagy akár egy játszótéren is. Gyermeked imádni fogja a színes golyókat a csúszda tetejéről legurítani, és onnan végignézni, ahogy az 5 golyó egymás után földet ér. A homokozóban fagyigombócokat is készíthettek velük, vagy akár a homokvár tetejét is díszíthetitek a félgömbökkel, ha formaként használjátok a kettészedett golyóbisokat. (Ugyanis egy kis szülői segítséggel a golyók szétnyithatók.) De talán a legjobban az tetszett, ahogy a napokban a saját gyermekeimmel és a barátaikkal (3-tól 9 évesig) a strandon játszottunk ezzel a valljuk meg, szinte majdnem túl egyszerű játékkal: a kicsi az eKaboom nagyobb tálkáiban főzte eleinte nekünk a vacsorát, kavargatta bennük a golyókat hol több, hol kevesebb vízzel, majd kitaláltuk, hogy mivel alapból a golyók úsznak a vízen, tegyünk beléjük kavicsot, hogy elsüllyedhessenek. És hogy miért volt ez jó? Akinek van vízszerető gyereke, tudja, hogy az egyik legjobb móka a strandon a búvárkodás. Eleinte eldobtam az öt golyót, és ment a verseny, hogy ki talál meg többet, de mivel elég vegyes volt a korosztály, hamar veszekedés lett belőle, hiszen nem mindenki tudott érvényesülni, így szétosztottuk a színeket, mindenkinek volt egy saját színe, és csak azt a golyót hozhatta fel. Megunhatatlan játéknak bizonyult.

Amikor már kellőképpen elfáradt mindenki, kimentünk a partra uzsizni, majd az egyik gyerkőc (konkrétan a 9 éves fiam) elkezdett dobolni az eKaboom-mal, mire a kicsi a kezébe fogta az egyik golyót, aminek apró kavicsok voltak a belsejében, és ütemesen rázni kezdte. Kisebb zenebona kerekedett a strandon, ami lehet, hogy nem tetszett minden pihenni vágyóknak, viszont a gyerekeknek annál inkább. J

Erről a helyzetről az egyik kedvenc idézetem jutott az eszembe:

„ A kreativitás nem véges. Minél többet használod, annál több lesz belőle.”

Manapság szinte minden játékra ráírják, hogy fejleszti a gyerekeket. Ez kb. olyan, mint mikor az agyoncukrozott gabonapelyhekre nagybetűkkel rányomtatják, hogy mennyire egészéges, mert tartalmaz C- és D-vitamint. Persze, a legtöbb játék fejleszt valamit, de egy kisgyermek számára az egyik legfontosabb, hogy a fantáziáját tudja játék közben használni. Az eKorace tökéletes példa arra, hogy a „csak 5 színes golyó” mennyire megmozgatja a gyermekek agytekervényeit.

És az már csak a hab a tortán, hogy nem egy kínai műanyag vacakkal játszik a gyermekünk, amiben talán még a gyártók sem tudják, hogy mi minden adalékanyag van, hanem egy 100%-ban BIOplasztikból készült, azaz 100%-ban műanyagmentes játékkal, amit egy olasz kisvárosban készítenek maximális ellenőrzés és odafigyelés mellett. Tehát az eKorace azon felül hogy egy szuper kreativitást fejlesztő játék, még a fenntarthatósági szempontoknak is maximálisan megfelel: természetes alapanyagú, kiváló minőségű, a csomagolása pedig annyire környezetbarát, hogy csupán egy rövidke madzagból és egy darab újrahasznosított kraft papírból áll, ami egyébként egy kaput formáz, ötletet adva egy újabb játékhoz.