Barion Pixel

 Hogyan válasszunk?

Manapság, amikor a boltok és webáruházak polcai roskadásig vannak különböző babajátékokkal, nem könnyű feladat kiválasztani azt, ami valóban érdekes és fejlesztő hatással lesz a kisgyermek számára. Különösen nehéz a feladat, ha még a környezettudatosságot is szeretnénk figyelembe venni (bár azt gondolom, hogy már önmagában azzal is hozzájárulunk a környezetünk védelméhez, ha odafigyelünk arra, hogy ne halmozzuk fel a felesleges kacatokat). 

És természetesen Földünk megóvása mellett elengedhetetlen, hogy ügyeljünk gyermekünk biztonságára is. Annak ellenére, hogy egyre több szabály vonatkozik a baba- és gyermektermékek gyártására és forgalmazására, sajnos nap mint nap hallunk híreket, melyek arról számolnak be, hogy egyik-másik játék milyen balesetveszélyes vagy épp milyen káros vegyületeket tartalmaz. A BPA talán már minden szülő számára jól ismert ellenség, de számos egyéb adalékanyag okozhat súlyos megbetegedéseket hosszú távon, ezért is dönt manapság sok tudatos szülő úgy, hogy a műanyagmentes babaápolást, gyereknevelést választja. 

Lássuk azt a 3 játékot!

1. eKaboom: Bábel-torony, homokozóvödör, fürdőjáték, dob, fazék… És még sok-sok lehetőséget rejt magában ez a 100%-ban BIOplasztikból készült gyerekjáték.

2. eKorace: Az első golyójáték a világon, amely teljes egészében műanyagmentes, BIOplasztikból készült. 5 szín, 5 aranyos koala biztosítja a szórakoztató játékot kicsik és nagyobbak számára. Használd a fantáziádat, és már indulhat is a játék!

3. eKubo: Az eKubo egy hagyományos építőjáték NEM hagyományos anyagból. Szedd szét, építsd fel újra és újra! Légy kreatív és építsd meg saját minivilágodat!

Mitől környezetbarát?

Habár ránézésre megszólalásig úgy néznek ki ezek a játékok, mint a hagyományos műanyagjátékok, anyagukban merőben különböznek: nemcsak hogy nem tartalmaznak fosszilis anyagokat, de 100%-ban növényi alapanyagokból (cékla, kukorica, cukornád), úgynevezett BIOplasztikból készülnek ezek az innovatív játékok. Ezáltal megfelelő körülmények között (páratartalom és hőmérséklet) képesek biológiailag lebomlani, ezáltal újra a természet részét képezve.

Kreativitás mindenekelőtt

Sajnos a 21. század eszközei egyre inkább háttérbe szorítják azokat a játékokat, melyek leginkább fejlesztik a kicsiket. Sokkal népszerűbbek lettek az elemes zenélő, világító kütyük, a különböző rajzfilmekhez kapcsolódó játékok, és a feleslegesnél is feleslegesebb vacakok. Ugyanakkor kisgyermekkorban a legfogékonyabbak a gyerekek, éppen ezért van szükségük olyan játékokra, melyek egyaránt fejlesztik a képzelőerőt, a kreativitást, a finommozgásokat, a szín-és formavilág megismerését.

Sajnálatos módon egyre inkább érezhető a mai gyerekeken, hogy kiveszett belőlük a kreativitás, pedig talán még vannak saját emlékeink arról, hogy milyen jót lehet játszani egy bottal és pár kaviccsal, az üveggolyókkal vagy egyszerű fa építőkockákkal.

Az eKoala fejlesztőjátékainál a fő cél az volt, hogy olyan környezetbarát játékokat adjunk a kicsik kezébe, melyek használatához elengedhetetlen a képzelőerő, a fantázia. De ezek a készségek minden gyerekben ott vannak, és nem szabad hagyni, hogy a modern világ eszközei kiöljék gyermekeinkből ezeket. Hagyjuk őket önállóan is játszani!

Szülői fejlesztés

És ha még mindezeken felül szeretnénk egy kicsit irányítottan is fejleszteni gyermekünk logikáját, értelmi és motoros képességeit vagy épp ritmusérzékét, íme néhány ötlet: (Fontos, hogy mindig a megfelelő életkornak és képességeknek megfelelően határozzuk meg a feladatokat. Az alábbi feladatoknál az ajánlott életkor 1,5 év- 4 év.)

Színek:

Add ide a kék golyót! / Tedd a zöld golyót a zöld vödörbe! / Párosítsd a golyókat a vödrökkel színük szerint! / Helyezd az építőelemeket a vödrökbe a színüknek megfelelően! / Építs csak egy színű kockákkal! / Párosítsd a golyókat a színüknek megfelelően!

Kisebb-nagyobb viszony:

Tedd egymásra az eKaboom vödreit (építs tornyot)! / Tedd egymásba az eKaboom vödreit! / Rendezd növekvő/csökkenő sorrendbe a vödröket! / Melyik a nagyobb építőelem? / Melyik a hosszabb/rövidebb építőelem? / Rendezd növekvő/csökkenő sorba az építőelemeket! / Készítsd el a legnagyobb/legkisebb homokvárat a vödrökkel!

Számolás:

Számold meg hogy hány vödör/golyó van! / Melyik építőelemen van a legtöbb pötty? / Melyik építőelemen van 4/8/10 pötty? Melyik golyón van 3-as szám? / Milyen szám szerepel a sárga golyón? / Építsd tele az alapot úgy, hogy ne lógjanak le a kockák egyik oldalon sem! / Építsd tele az alapot csupa kis kockával/téglatesttel! / Építs 2/3/4 emeletes tornyot! Alkoss sort a kockákból a színek variálásáva (1 sárga, 1 kék, 1 sárga…)l!

Ritmusérzék, zene:

Doboljunk ütemesen a mondóka/dal mellé! / Üsd utánam a ritmust! (Pl. tá-tá-tá, tá-ti-ti, ti-ti-ti-ti-tá, stb.) / Melyik dob szól magasabb/mélyebb hangon? / A golyók ütemes összeütögetésével kövessük a mondókát/dalt!

Ügyesség:

Gurítsd be a golyókat a kapun! / Próbáld meg az egyik golyóval eltalálni a másikat! / Öntsd át a vizet/homokot az egyik vödörből a másikba!

Memória:

Itt a piros, hol a piros játék 2/3 vödörrel és 1 golyóval. / Tegyünk egy golyót az egyik vödör alá: Melyik színű golyót tettem a vödör alá? / Melyik színű vödör alatt van a golyó? / A golyókat egymás mellé helyezzük, megnézzük, esetleg megbeszéljük, hogy milyen színűek, majd letakarjuk, és egyet kiveszünk a takaró alól. Megkérdezzük, hogy melyik szín tűnt el?

Kapcsolódó termékek: