Barion Pixel

Egy kis történelem

A műanyag (PVC) laboratóriumi előállítására a 19. század elején került sor először, azonban igazán elterjedté csak bő 100 évvel később, a II. világháború ideje alatt vált, hiszen olcsón és gyorsan előállítható anyagnak bizonyult. A háború lezárásával azonban nem ért véget a műanyagok előállítása, hiszen az élelmiszerek csomagolásától elkezdve a 60-as évekre már szinte minden használati tárgyat elő tudtak állítani műanyagból. 1-2 évtizedig nem is sejtették az emberek, hogy a műanyagoknak bármilyen káros hatása lehet akár az emberi szervezetre, akár a környezetre. 1970 körül születtek meg az első vizsgálati eredmények, miszerint az akrilnitril (a műanyag egyik szerves vegyülete) feltehetően rákkeltő hatással bír, így az évtized végére be is tiltották ezt az anyagot, azonban a műanyaggyártás folyamata tovább erősödött.

Jelenleg több mint 400 millió tonna (!!!) műanyagot állítanak elő évente világszerte.

Mi történik ennyi műanyaggal?

Legnagyobb része szeméttelepekre kerül, ahonnan a szél és az eső elfújja vagy kimossa egy részüket, és így belekerülnek folyóinkba, tavainkba, termőföldjeinkbe. A folyókból pedig a tengerekbe, óceánokba.  (Évente több mint 8 millió tonnányi műanyag hulladék kerül az óceánjainkba.) Az utcán, útszélén eldobált szemét hasonlóképpen végzi.

Kisebb része újrahasznosításra kerül, de ez pl. Európában is csak az össz műanyagtermelésnek kevesebb mint egyharmada, és sajnos világszerte sok államban általános az a nézőpont, hogy a „műanyag újrahasznosítás költséges és nem kifizetődő”. (Az eddig legyártott műanyagok több mint 90%-a nem került újrahasznosításra.)

Mi a gond a műanyaggal?

Nem képes biológiailag lebomlani, azaz nem rohad el. Vagyis minden egyes legyártott műanyag több száz évig is terheli a környezetünket: az állatok tápláléknak nézik a műanyagot, megeszik, és mivel nem képesek megemészteni azt, felhalmozódik a gyomrukban. Ez fulladáshoz, de éhhalálhoz is vezethet. Amíg az állati tetemek lebomlanak, addig a bennük felgyülemlő műanyag erre nem képes, így egyetlen műanyag tárgy akár több állat életét is veszélybe sodorhatja.

Hogyan hat a műanyag az emberekre?

A műanyag az idő előrehaladtával különböző sugárzásoknak (pl. UV), vagy esetleg a sós vízzel való érintkezésnek köszönhetően aprózódni kezd, úgynevezett mikrorészecskék válnak ki belőle (micro plastic fibre), és a vízben élő állatokon vagy épp a termőföldekből a növényeken keresztül bekerülnek az emberi szervezetbe. De ilyen részecskéket találhatunk a vízben, a levegőben, a mézben, a konyhasóban is, vagyis tulajdonképpen mindenhol jelenek vannak.

Ha így folytatódik a műanyagtermelés, 20-30 év múlva a tengerekben, óceánokban több műanyag lesz, mint amennyi hal, a korallzátonyok teljesen elpusztulnak, a globális felmelegedés – amit a műanyaggyártás folyamata során keletkező szennyezőanyagok igencsak erősítenek – következtében pedig rengeteg élőlény fog kipusztulni, az emberek számára pedig nem lesz elegendő fogyasztható élelmiszer.

És akkor még a gyártással járó nem kismértékű környezetszennyezési folyamatokról nem is szóltunk…

Veszélyes vegyületek a műanyagokban

A folyamatos vizsgálatoknak köszönhetően az akrilnitrilhez hasonlóan már több adalékanyagot is betiltottak, melyeket a műanyaggyártáshoz használtak. Azonban számtalan olyan kémiai anyagot használnak nap mint nap a műanyagok tökéletesítésére (a megfelelő tartósságért, a rugalmasságért, a kívánt szín eléréséért, stb.), melyeknek hatásait még nem ismerjük. Hormonális problémák tömkelegeit hozták már összefüggésbe a műanyagok alkotóelmeivel, de úgy tűnik, hogy az egyre növekvő számú rákos megbetegedések hátterében is sok esetben a műanyagokból kioldódó vegyületek lehetnek a felelősek. Bizonyított tény, hogy a szabad szemmel nem látható műanyag mikrorészecskék képesek beáramlani a méhlepénybe, onnan a magzat szerveibe. Habár sok rendelet született már a műanyagok gyártásával és ellenőrzésével kapcsolatosan, a mai napig sok esetben nem tudjuk pontosan, hogy miből is készülnek műanyag tárgyaink, így egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy nincs káros hatással egészségünkre.

Rövid élettartamú műanyagok

A legnagyobb probléma természetesen az egyszerhasználatos műanyagokkal van, ennek kapcsán egyre több törvény is születik világszerte, azonban sajnos az anyagi érdekek még így is megtalálják a kiskapukat, a műanyagipar feketepiaca pedig folyamatosan jelen van a világban.

Másik jelentős probléma a nem egyszerhasználatosnak szánt, ugyanakkor minőségénél fogva mégis kifejezetten rövid ideig használható műanyag eszközök, valamint a szinte teljesen feleslegesnek számító kacatok, melyek egyre inkább kezdik eluralni a Földet. Ezeknek a termékeknek ráadásul legtöbb esetben még az újrahasznosítása sem megoldható.

Mit lehet tenni? Mi a megoldás?

Mivel a műanyaggyártás fénykorát éli, lehetetlenség lenne annak teljes beszüntetése. De ez nem is cél, hiszen a műanyagoknak számtalan előnye is van, és ezt senki nem is vitatja!

A megoldást a Föld lakosságának a mértékletességre és a tudatosságra való nevelése jelentené.

Sajnos a jelenlegi értékrendek miatt, a túlzottan kényelmes és anyagias világnak, a fogyasztói társadalomnak köszönhetően a helyzet folyamatosan romlik. De ami bíztató, hogy egyre többen felismerik és belátják, hogy ez az út zsákutca, és muszáj van változtatásokra. Egyre többen döbbennek rá, hogy a Föld, és így az emberiség sorsa is a saját kezünkben van.

Saját döntésünk, hogy mit veszünk meg, hogyan és mennyi ideig használjuk, és mit kezdünk vele használat után…

Mit teszünk  mi, az Ekokid webáruháznál?

Az Ekokid webáruház maximálisan támogatja a műanyagok visszaszorítására irányuló kezdeményezéseket. Termékeink között csak és kizárólag olyan eszközöket, tárgyakat találhattok, melyek természetes, növényi alapanyagúak, így képesek biológiailag lebomlani a megfelelő körülmények között, és mentesek mindenféle veszélyes vegyülettől. Amellett, hogy nem árulunk fosszillis alapanyagú babakellékeket, a kevés néha több elvet támogatjuk, vagyis nálunk tényleg csak a legfontosabb babaápolási eszközöket találjátok meg. A tökéletes minőségű, hosszú élettartamú tárgyainkkal pedig próbáljuk minimalizálni a környezetünkbe juttatott hulladék mennyiségét is.