Barion Pixel

Amit tudni kell a 

BIOplasztikról

Miből készül? Műanyag vagy nem?

Kukorica, cékla és cukornád – ezek a legfőbb alapanyagai ennek a korszakalkotó újdonságnak. Habár ránézésre megszólalásig hasonlít a műanyagra, kémiai összetételét tekintve merőben különbözik attól.

 

Mit csináljak vele, ha már nem használom?

A még használható játékokat, eszközöket semmiképp se dobd ki! Ajándékozd el, cseréld el, esetleg add el (számtalan csoport létezik már, ahol használt baba- és gyermek holmikat lehet csereberélni, adni-venni)! De egy kis kreativitással akár lakásdekorációként is használhatod később a játékokat. A már végképp elhasználódott eKoala termékeket a kommunális hulladéktárolóba kell helyezni.

Komposztáható?

Igen, az eKoala termékek ipari körülmények között komposztálhatók, azonban sajnos Magyarországon egyelőre erre nincs lehetőség. De mivel egyre több a biológiailag lebomló termék a hazai piacon is, várhatóan hamarosan itthon is megkezdődhet az ipari komposztálás.

Lebomlik? Mennyi idő alatt? Mi lesz belőle?

A termékek nem tartalmaznak mesterséges alapanyagokat, így képesek biológiailag lebomlani. A lebomláshoz azonban megfelelő körülmények szükségesek: páratartalom, hőmérséklet. A lebomlási idő ezen körülmények, és természetesen a tárgyak méretétől, anyagvastagságától is függ. Lebomlás során olyan természetes anyagok keletkeznek, melyek tápanyagként szolgálhatnak a BIOplasztik alapanyagainak – tökéletes körforgást biztosítva ezáltal.

Mi történik, ha nincsenek meg a megfelelő körülmények a lebomláshoz?

A megfelelő körülmények hiányában a BIOplasztik tárgyak ugyanúgy a kommunális hulladéklerakókba kerülnek, mint műanyag vagy fa társaik, és várják, hogy valami történjen velük. Addig is, míg ott vannak, teljesen ártalmatlanok, nem bocsátanak ki mérgező anyagokat, nem terhelik a földet apró, láthatatlan mikro-műanyagszemcsékkel.

Vegyük a legrosszabb lehetőséget: ha egy termék az égetőben végzi, ebben az esetben annak kell örülnünk, hogy mérgező gázok nélkül történik a megsemmisülés.

És mindenképpen szem előtt tartandó az a tény is, hogy mivel a BIOplaszik előállítása során nincs szükség különböző kőolajszármazékokra, lényegesen kevesebb energia szükséges a gyártáshoz, mint a műanyag tárgyaknak.

Összegezve, az Ekokid által forglamzott termékek ökológiai lábnyoma vitathatalanul kisebb mértékű, mint a tucatgyártott, különböző szennyezőanyagokkal módosított kínai műanyag termékeké.

BPA mentes

Ki ne hallott volna már a BPA-ról, másnéven a biszfenol A-ról?! Közel hetven éve kísérleteznek vele, és mivel a műanyagot ellenállóvá és átlátszóvá alakítja, ezért előszeretettel használják a legkülönbözőbb műanyag termékek (játékok, cumisüvegek, műanyag poharak) előállítása során. Tudományos kutatások alapján számos rákos betegségnek az okozója ez a vegyület. De még a cukorbetegségek kialakulásáért, pajzsmirigy rendellenességekért, vagy akár szívbetegségekért, asztma kialakulásáért is okolhatjuk a BPA-t. Olyan hormonális zavarokat is előidézhet, mint például korai serdülés, elhízás, meddőség, de agyi fejlődési rendellenességeket éppúgy okozhat, mint különböző viselkedési zavarokat.

Bővebben: https://kockazatos.hu/anyag/biszfenol-bpa

Melamin mentes

A melamin egy nitrogéntartalmú szerves vegyület. Főként a műanyaggyártáshoz használják, de tisztítószerekben is gyakran előfordul, sőt van olyan származéka (ciromazin), amelyet rovarölőszerként is használnak. A Nébih szerint hő hatására melamin oldódhat ki az ilyen vegyületeket tartalmazó konyhai edényekből is. Folyamatosan folynak a vizsgálatok, és az eddigi tapasztaltok alapján valószínűsíthető, hogy a melamin különböző veseproblémákat okozhat. Kenneth Spaeth – a North Shore Egyetemi Kórház Foglalkoztatási és Környezetvédelmi Orvosi Központjának igazgatója – szerint a melamin-toxicitás állatok esetében vesekövesedést, de akár daganatos megbetegedéseket is okozhat.

A piacon sajnos egyre több olyan bambuszból készült használati tárgy jelenik meg (pl. gyermek étkészletek is), melyek a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaznak melamint. A Nébih és egyéb vizsgálati szervek folyamatosan tiltják be ezeknek a többnyire kínai termékeknek a forgalmazását.

Ftalát mentes

A ftalátok szerves vegyületek, melyek nem képeznek erős kémiai kötéseket és lassú, de hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből. A PVC lágyítására használják ezeket az anyagokat, hogy rugalmasak legyenek a termékek, így rengeteg gyermekjátékban, etetéshez, itatáshoz használt konyhai eszközben is fellelhető ez a szervezet számára  határozottan nem szükséges vegyület. Mivel szinte mindenhol jelen vannak, a ftalátok az egyik leggyakrabban előforduló szennyező anyagok az emberi vérben. A ftalátok használatát az Európai Unióban a szaporodási képességet, illetve a gyermek fejlődését károsító hatásaik miatt korlátozzák. Egyes ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő hímneműek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják.

Bővebben: https://kockazatos.hu/anyag/ftal%C3%A1tok